Willem Blaue school excursie bij ons


Op vrijdag 11 november hebben we in de ochtend en de middag rondleidingen verzorgd en struiken aangeplant. Het ging in totaal om 50 leerlingen met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar. Zij waren helemaal op de fiets vanuit Alkmaar naar ons toegekomen. Gelukkig was het droog weer. De eerste groep van 25 leerlingen met begeleiders ontvingen wij in de ochtend. Dat leerlingen in die leeftijd wat ijdel zijn, hebben we gemerkt. De meeste leerlingen liepen ons voorbij op (toen nog) witte gympen.

Paul en Gerda verzorgden de rondleidingen op de fruitbomenweide. Charlotte en Lisa (hoop dat ik dit goede heb onthouden dames) zorgden voor de inwendige mens met koffie, thee en lekkers. Er waren leerlingen die veel vragen stelden en waar mogelijk werd er gevoeld, geroken en geproefd. Het composttoilet was een beetje anders en het wormenhotel best wel bijzonder. De varkens waren helemaal te gek en zorgden bij de leerlingen voor de nodige afleiding van hun mobieltjes.

Na de rondleiding gingen ze in groepjes van 5 leerlingen onder begeleiding planten. Er zijn duindoorns geplant bij de entree van De Groene Oase. Bij het achterste pad, parallel aan de N504, zijn tussen de jonge fruitbomen verschillende bessenstruiken geplant. Dit ging vlot dankzij de piket paaltjes die Gerda en Linda van tevoren hadden geplaatst. Inge heeft met een groepje leerlingen de rozenstruiken geplant bij de grote wilgenkoepel. Hierna hebben we kort de tips en tops van die dag besproken en zijn de leerlingen terug naar school gefietst.

Het keizer karel college op bezoek

 

Op maandag 24 oktober ontvingen wij in totaal 75 leerlingen met de bus uit Amstelveen, verdeeld over de ochtend en de middag. Zij kregen als opdracht mee om een voedselbos te ontwerpen voor een gezin van 4 personen op een stuk grond van 1 hectare. Dit gezin wilde niet meer naar de supermarkt en het voedselbos moest dus jaarrond in al hun voedsel voorzien. De Groene Oase moest hen daarbij de nodige inspiratie geven.

Helaas begon het voor de ochtendgroep met veel regen en moesten zij even doorbijten voordat het programma van start kon gaan. Voor koffie, thee en lekkers werd gezorgd door onze vrijwilligers (erg fijn!). De leerlingen werden meegenomen naar de fruitbomenweide (met onze varkens) en het voedselbos. Daar gingen ze in kleine groepjes er op uit en aan de slag om de vragen die ze meekregen, te beantwoorden. Hierdoor leerden ze de opzet van een voedselbos beter te begrijpen en hoe ze dit later in hun eigen voedselbosproject konden toepassen.

Al met al was dit een intensieve maar geslaagde dag voor ons als vrijwilligers en voor de leerlingen en hun begeleiders. We wensen alle leerlingen veel succes en bovenal plezier toe met het ontwerp en de presentatie van hun voedselbosproject.