IJsvogelproject 🌈

Er vliegt regelmatig een ijsvogel boven de sloot die grenst aan het terrein van onze buren Liberterra. Degenen  de blauwe schicht voorbij te zien komen, kunnen hun geluk niet op. 

Het leek ons daarom een goed plan om broedwanden voor deze prachtige vogel te creëren.

In december vorig jaar hebben we eerst advies ingewonnen bij Rutger Polder, voorzitter van de IJsvogelwerkgroep Alkmaar. Hij wees een drietal mogelijk geschikte plekken aan, zodat de vogel zou kunnen kiezen.

Allereerst zijn we begonnen met de heuvel bij de ecologische oever. Er waren daar ook al ideeën voor een oeverzwaluwenwand. 

We hebben de berg grond iets moeten aanpassen voor een ijsvogelbroedwand. We hebben op een mooie januaridag de wand wat strakker afgestoken, en met een grondboor licht schuine gaten gemaakt zodat het regenwater er weer uit zou lopen. Met de afgevoerde grond hebben we de wand wat hoger gemaakt voor meer beschutting tijdens het broedseizoen.Ook hebben we een paar takken ingegraven als uitkijkpunt voor de ijsvogel.

Enkele weken later bleek helaas, dat een deel van de wand ingestort was. We denken dat de grond nog niet voldoende ingeklonken was. Op advies van Annika van Landschap Noordholland, hebben we besloten om de heuvel eerst nog verder te laten inklinken, nog wat grond af te voeren voor de veiligheid tegen predatoren, en wellicht kan de wand nog wel een goede plek voor oeverzwaluwen zijn.

De meest geschikte plek voor de ijsvogel is bij het watervalletje, maar dat is aan de overkant, en wordt niet toegestaan door Geestmerambacht. De derde keus is tussen de bomen langs de sloot bij onze buren Liberterra. Het is daar wel iets drukker, maar Rutger Polder gaf aan dat ijsvogel zich daar soms niets van aantrekken. Na het broedseizoen gaan we in overleg met Liberterra, om te kijken wat er mogelijk is. 

We hopen, dat de ijsvogel de afgelopen vorstperiode overleefd heeft. Hij kan zich wel snel herstellen, na afloop van een strenge winter maakt hij vaak meerdere broedsels per seizoen.

Er worden ook al enthousiaste plannen gemaakt voor een vogelkijkscherm.

Wordt vervolgd!

Door Gerda Reus