Nieuws van onze Voedselbos boerin Tosca 👩🏻🌾

Ook in het Tossebos zijn al wat knoppen te zien…

Als voedselbosboerin ben ik vaak te vinden in de Groene Oase. Ik geniet van de natuur, kijk hoe het zich ontwikkeld, maak plannen in samenwerking met Groene Oase collega’s, plant bomen, kruiden en struiken, strooi zaad, houd de paden begaanbaar en geef rondleidingen mét seizoensproeverijtjes.

 

Het voedselbos daagt je uit om goed te kijken.

Zo kun je de bloesem zien van de nu nog kleine struikjes van de honingbes. (foto 1)

Het is een prachtige plant uit de kamperfoeliefamilie.

Echt een topper voor het voedselbos en een mooi alternatief voor blauwe bessen die gesteld zijn op ‘zure grond’ en die heeft de Groene Oase niet.

De roomwitte kelkjes worden al vroeg in de lente bezocht door bijen en vanaf eind mei kunnen er dan langwerpige, blauwe bessen geoogst worden.

De bessen zijn pas op smaak als je ze enigszins zacht zijn.

Bessen zijn supergezond (oa vitamine C, anti-oxidanten, vezels) en er zijn heel veel soorten te vinden in de Groene Oase.

 

In de pawpawboom groeit een bes die zo groot kan worden als een mango met ook de smaak hiervan met tonen van banaan en vanille.

Toch is het geen tropische boom, ook al ziet hij er wel zo uit. Aan de nog kale takken verschijnen in de lente uit bolvormige knoppen de roodbruine bloemen die bestoven worden door vliegen en kevers.(foto 2)

Als je over de notendijk loopt kom je diverse soorten tegen van walnoot, hazelaar en tamme kastanje. In verschillende periodes zie je de katjes wapperen in de wind. De hazelaar heeft piepkleine rode bloemen, die bestoven worden door het stuifmeel van een andere hazelaar. De rode hazelnoot (foto 3) is alleen al een lust voor het oog en over enkele maanden kunnen we ze proeven.

 

Wil je ook meehelpen aan een project waar natuur en voedselproductie bij elkaar komen?

Kom dan een dagje meehelpen op de Groene Oase en laat je verrassen! 

Een hele belevenis en gratis toegang

 

Tosca, zeg maar Tossebos