Geef onze knuffel varkens een tweede leven door ze te redden van de slacht

Op het voedselbos De Groene Oase hebben wij anderhalf jaar geleden vier prachtige en lieve Husumer varkens mogen inzetten bij het bestrijden van de bramenplaag. Zij hebben ontzettend goed werk geleverd en de afspraak was om hen na 2 jaar naar de slacht te brengen. De vrijwilligers die deze dieren hebben grootgebracht en de bezoekers van het voedselbos, zijn natuurlijk van ze gaan houden en vinden dat de varkens helemaal niet dood hoeven. Het zijn namelijk ontzettend sociale en intelligente dieren (net als honden en katten). Ieder van de varkens heeft een eigen karakter: waar Sjaakie het meest avontuurlijk is, kijkt Brownie liever de kat uit de boom, heeft Kleintje zo nu en dan een steuntje in de rug nodig en vindt Piggly het ook heerlijk om even z’n eigen ding te doen. Alle vier zijn ze gek op wroeten en ontzettend nieuwsgierig wanneer we iets in hun verblijf aan het doen zijn. Vaak treffen we ze aan terwijl ze heerlijk liggen te zonnebaden, in de modderpoel aan het afkoelen zijn of lekker samen in hun hok liggen. 

Daarom zijn wij hard opzoek gegaan naar een mooie plek voor hen waar ze de rest van hun leven lekker kunnen varkeren en vertroeteld kunnen worden. Momenteel hebben wij 2 opties waar zij ontzettend welkom zijn. Deze crowdfund is bedoeld om geld in te zamelen voor het uitkopen van de betrokken partijen, voer voor de komende periode en mogelijk bijkomstige kosten. Al het geld zal naar de dieren gaan.

Breder willen wij laten zien dat we ook met dieren kunnen leven (zij hebben eten, wij hebben een knuffelmaatje / graafmachientje) in plaats van dat dieren voor ons leven (vlees).

Namens Sjaakie, Brownie, Kleintje en Piggly heel erg bedankt!

 

 

 

 

Varkens als landbouw machines

Varkens als vernieuwende landbouwmethode voor het ploegen van de grond.

Doel is dat de varkens in de twee jaar dat ze bij ons zijn de achtergelegen delen in het zuidelijk perceel van de Groene Oase kaal gaan maken zodat we daar weer nieuwe bomen kunnen planten. 

Vrijdag 8 april 2022 arriveerden de vier Husumer biggen bij De Groene Oase te Koedijk.

De vrijwilligers hebben hard gewerkt om een vijfsterren verblijf voor ze te maken.                              

De varkens zullen worden ingezet als mini-landbouwmachientjes voor wroetklussen.                       

Inge: ‘Met hun wroetneuzen ploegen ze een akker om zodat er niet geploegd hoeft te worden met zware landbouwmachines.

Wij van de Groene Oase willen graag laten zien dat het anders kan.         

Hoe mooi is het dat wij deze dieren een mooi leven kunnen bieden

en dat zij ons tegelijkertijd helpen om de enorme bramenstruiken onder controle te krijgen, maar het is natuurlijk ook reuze gezellig!

Varkens zijn namelijk unieke wezens. Ze zijn gevoelig, slim, lief en teder, maar ook ruw en een beetje lomp.                                                        

Het is een ras dat goed aaibaar is zodat de varkens ook een sociale functie kunnen vervullen.

Husumer varkens zijn roodbont gekleurd met een witte streep in het midden.                                              

De Husumer zeugen kunnen 250 tot 300 kilo worden en beren kunnen zelfs 350 kilo wegen.’

Schilderij Erik Tierolf
Schilderij gemaakt van onze varkens door Erik Tierolf. Prints te koop via onze kunstpagina. Origineel is te koop voor 2.220,- Klik op de afbeelding om te vergroten

Onze varkens

Word ook varkenshoeder

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers voor de dagelijkse verzorging, vooral in de weekenden, waarbij je kunt denken aan de volgende taken: het controleren van de omheining, het nachtverblijf voorzien van stro, de varkens bijvoeren met brokken, zorgen dat de waterbak gevuld is en natuurlijk: knuffelen en spelen met de varkens!

Het voeren gebeurt tussen 09.00-10.00 uur en tussen 15.00-17.00 uur wordt de waterbak ververst en de afrastering gecontroleerd.

Meld je aan via de knop “Meld je hier aan” of stuur een mail naar info@degroeneoase.eu

We zijn ook op zoek naar mensen die bijvoorbeeld voedsel voor de varkens willen doneren, zoals fruit en groenten. Je kan via deze link doneren.

Onze varkens worden beheerd door Boer Bernie (de Weerd) die in Recreatieschap Geestmerambacht ook zijn runderen heeft staan voor het natuurlijk beheer van het landschap.

 

Onze groepsagenda

De vrijwilligers houden met een groepsagenda bij wanneer iedereen komt voor de varkens. Het is heel eenvoudig en past mooi in de standaard agenda op de telefoon of een pc / laptop. 

Hiermee is voor iedereen inzichtelijk wanneer de varkens verzorgd worden. 

 

 

Schilderij gemaakt door Wendy Broek. Klik op de afbeelding voor meer info