Wat is er allemaal gedaan in 2020?

Aan het begin van het jaar zijn we begonnen met het graven van een Hügelbed. Dit was een hele klus, maar ondanks dat het zwaar werk was zagen we de vrijwilligers zichtbaar genieten. Groot en klein werkte aan dit project mee. 

Het principe van een Hügelbed; door hout toe te voegen aan de ingegraven greppel werkt dit als een spons en houd dit hout vocht vast, zie ook de link; http://oldstreettown.com/wordpress/hugelbed-een-permacultuur-techniek/

Februari; Gerard en Arnoud weten wel raad met hout… 🛠

In februari kregen we 28 bomen die gekapt werden in Hilversum langs de N wegen van de provincie. (zie Youtube filmpje) Gerard heeft met zijn motorzaag planken gemaakt van dit hout. Arnoud maakte hiervan een mooi afstapje om water te halen. Gezamenlijk maakte ze een mooi bord met de Groene Oase erop, bij de ingang van het Voedselbos en Gerard heeft twee prachtige bankjes gemaakt voor in het Voedselbos en drie in de Fruitbomenweide.

Maart: Gerard maakte bij de entree een boog van wilgentakken 🌹

 Onze vaste vrijwilligers werkte hier aan mee. Met NL Doet hebben we deze bogen voorzien van verschillende soorten rozenklimmers het resultaat mag er zijn. 

April kikker in je bil

In december 2018 kregen we via subsidie van Landschap N-H een paddenpoel Inmiddels wordt deze bewoond door een verschillende kikkerfamilies.

In mei leggen alle vogels een ei… Boomhut van der Valk

Waar we het meest van genoten hebben en wat het minste geld heeft gekost (Gerard maakte een Valkenkast van afvalhout) waren onze Valkjes. We zagen ze gewiegd worden door de wind en we zagen ze in juli dit jaar ook weer uitvliegen. Hopelijk komen de valkjes volgend jaar weer terug

Vlindertelling juni door Marjolein Themmen 🦋

Bij de vlindertelling van vorige week kwamen we best wat Kleine vossen tegen, een vlinder waar het niet zo goed mee gaat. Ze leggen hun eitjes uitsluitend op brandnetels. Daarom het verzoek die te laten staan.

De zaden van brandnetels kun je net als sesamzaadjes over je eten strooien. Ze zitten boordevol goede stoffen ( en dan niet alles oogsten hoor, want dan heb je volgend jaar geen brandnetels voor de Kleine vos, Dagpauwoog en de Distelvlinder)https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/…

👉 Tip voor een leuke App

Toen we aan de Groene Oase begonnen (juni 2017) hadden we 7 zones bedacht, inmiddels in onze laatste mijlpaal bereikt en hebben we doordat we een ‘Greenspot’ zijn geworden in juli dit jaar een glooiende oever gekregen

  1. Entree werd in juni 2018 gerealiseerd
  2. Afscherming v/d weg in totaal 1225 bosplantsoen geplant! maart 2018
  3. Routing meerdere toegangswegen gemaakt door de bramenstruiken 2018
  4. Voedselbos 190 stuks aangeplant met NL DOET in maart 2019
  5. Rustplek in februari 2019 kreeg de keet zijn vaste plek, inmiddels is ie groen 😉
  6. Water in december 2018 de paddenpoel (noord) en in juli 2020 de oever (zuid)
  7. Fruitbomen weide 38 hoogstam en 22 halfstam fruitbomen maart 2018

Er is hoop voor de composthoop 👨‍🌾

Door Dan van der Veer. Dan gevraagd stukje te schrijven…

 

 

In Augustus 🎨

Hebben we natuurlijk als een dolle bramen geplukt.

De keet is geschilderd in het groen.

September was een giga drukke maand ! 🙇‍♀️

 Verslag Waterdiertjes door Marjolein Themmen 

Op donderdag 10 september kwamen de kinderen van groep 6 en 7 van de Zandloper uit Koedijk de kwaliteit van het water controleren. Zij waren door ons uitgenodigd om te vieren dat de Groene Oase een Greenspot is geworden.
Gewapend met schepnetjes, zoekkaarten, loeppotjes en bakken trokken zij naar 3 plekken op de groene oase om waterdiertjes te vangen. Diertjes die in het water leven zeggen namelijk veel over de kwaliteit van het water. Vind je alleen pissebedden en poelslakken, dan weet je dat er veel bladafval in het water ligt en je water zuur is. Vind je alleen maar vlokreeftjes, dan is je water heel schoon en zuurstofrijk. 

Ons water zit ertussenin, bleek uit het onderzoek.
De leerlingen vonden veel Bootsmannetjes, een soort wants die op z’n rug zwemt, omdat hij onder zijn buik een waterbel vasthoudt, waar hij af en toe een hapje zuurstof uit neemt, als een duikklok dus. Het bootsmannetje kan ook vliegen. Daarom kom je hem ook tegen als je net een nieuwe poel hebt gegraven. Het water hoeft niet heel schoon te zijn, maar wel een beetje.
Ze vingen ook schaatsenrijders. Een insect dat op lange poten over het water loopt. Daarvoor moet het water redelijk schoon zijn, anders zakt de schaatsenrijder met zijn poten door de “oppervlaktespiegel”.
De mooiste vondsten waren de waterschorpioen en verschillende soorten kokerjuffers. De laatste zijn de larven (rupsen) van een vlindertje (schietstoel). Ze heten kokerjuffer omdat ze een huisje van verschillende materialen bouwen om in te leven. Onze kokerjuffers leven in opgerold blad. Er zijn er ook die hun huisje van zandkorrels bouwen, of van kleine takjes. Heel kunstig. Je moet goed kijken om ze te vinden en ik word er altijd heel blij van, want het betekent dat het water heel schoon is.
De echte uitsmijter waren natuurlijk de Amerikaanse rivierkreeften. Die bevolken inmiddels ook onze sloot.
Toen alle beestjes waren geteld kon de score worden ingevuld op de website waterdiertjes.nl. Daar worden gegevens van het hele land verzameld. Ons water kreeg een 7.6. Dat is beter dan het gemiddelde in Nederland. 

 

Wil je ook met de klas waterdiertjes komen vangen bij de groene oase? 

Meld je dan aan via educatie@degroeneoase.eu. 

Wendy of Marjolein nemen dan contact met je op. 

(zie foto waterdiertjes foto gemaakt door Inge den Hartog

In september (week 39) Workshop Eten uit het Voedselbos. 🥣

De Groene Oase creëert helende natuur. In koedijk is op vijf ha een fruitbomenweiden en 2,5 ha voedselbos in aanleg. Tijdens deze workshop kun je met ons het terrein in om te oogsten. Gezamenlijk maken we daar lekker hapjes van. Mensen konden zich opgeven via de Groen Kapitaal week en hebben dit ook massaal gedaan. 

Eerst hebben we geoefend met onze vrijwilligers dit was super gezellig. 

 

 

En op 26 september vierden we burendag…☕️

ook hier kwamen weer veel mensen op af. De rondleiding met hapjes en mogelijkheden om te proeven werden dit jaar verzorgt door Tosca Verresen.

We hebben allen genoten van deze rondleiding die we volgend jaar vaker willen gaan verzorgen! 

Oktober🏆

In oktober is de keet is voorzien van een bibliotheek én we kregen een erkenning als leerwerkbedrijf. Stagiaires kunnen ons vinden via de site:www.s-bb.nl. Hier zijn we natuurlijk erg trots op. Wendy Pruijsen maakte het voor ons mogelijk. (in September stond ze in de krant met onze workshop Waterdiertjes, deze is nog te boeken …. Reageren kan via educatie@degroeneoase.eu)

 

November 🥁

In november kregen we onze brug de verbinding naar onze buren van Liber Terra… (nog mooie foto maken van de brug..)

December🎄

en dan zijn we zo maar weer aangekomen in de laatste maand van het jaar.

Een jaar die we dit jaar op een andere manier gaan vieren en afsluiten als andere jaren… persoonlijk vind ik (inge) de maand december altijd een fijne tijd om tot bezinning te komen… ik hoop met heel mijn ideologische hart dat we het het tijdperk na de Corona het écht anders gaan doen! Dat we in het nieuwe normaal bewustere aankopen doen. Dat we onze woonomgeving groener, vriendelijker en kleurijker gaan maken, dat we vanaf nu alleen nog  lokaal onze inkopen gaan doen. Natuurlijk is de maand december een goede maand om een goed doel te steunen.