Wat is er allemaal gedaan in 2020?

Aan het begin van het jaar zijn we begonnen met het graven van een Hügelbed. Dit was een hele klus, maar ondanks dat het zwaar werk was zagen we de vrijwilligers zichtbaar genieten. Groot en klein werkte aan dit project mee. 

Het principe van een Hügelbed; door hout toe te voegen aan de ingegraven greppel werkt dit als een spons en houd dit hout vocht vast, zie ook de link; http://oldstreettown.com/wordpress/hugelbed-een-permacultuur-techniek/

Februari; Gerard en Arnoud weten wel raad met hout… 🛠

In februari kregen we 28 bomen die gekapt werden in Hilversum langs de N wegen van de provincie. (zie Youtube filmpje) Gerard heeft met zijn motorzaag planken gemaakt van dit hout. Arnoud maakte hiervan een mooi afstapje om water te halen. Gezamenlijk maakte ze een mooi bord met de Groene Oase erop, bij de ingang van het Voedselbos en Gerard heeft twee prachtige bankjes gemaakt voor in het Voedselbos en drie in de Fruitbomenweide.

Maart: Gerard maakte bij de entree een boog van wilgentakken 🌹

 Onze vaste vrijwilligers werkte hier aan mee. Met NL Doet hebben we deze bogen voorzien van verschillende soorten rozenklimmers het resultaat mag er zijn. 

April kikker in je bil

In december 2018 kregen we via subsidie van Landschap N-H een paddenpoel Inmiddels wordt deze bewoond door een verschillende kikkerfamilies.

In mei leggen alle vogels een ei… Boomhut van der Valk

Waar we het meest van genoten hebben en wat het minste geld heeft gekost (Gerard maakte een Valkenkast van afvalhout) waren onze Valkjes. We zagen ze gewiegd worden door de wind en we zagen ze in juli dit jaar ook weer uitvliegen. Hopelijk komen de valkjes volgend jaar weer terug

Vlindertelling juni door Marjolein Themmen 🦋

Bij de vlindertelling van vorige week kwamen we best wat Kleine vossen tegen, een vlinder waar het niet zo goed mee gaat. Ze leggen hun eitjes uitsluitend op brandnetels. Daarom het verzoek die te laten staan. De zaden van brandnetels kun je net als sesamzaadjes over je eten strooien. Ze zitten boordevol goede stoffen ( en dan niet alles oogsten hoor, want dan heb je volgend jaar geen brandnetels voor de Kleine vos, Dagpauwoog en de Distelvlinder)https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/…

Er is hoop voor de composthoop 👨‍🌾

Wat is composteren?
Composteren is een natuurlijk process dat organisch materiaal(alles wat ooit heeft geleefd) afbreekt en uiteindelijk compost word. Dat gebeurt door bacterien en schimmels. Compost is heel goed voor de grond door de hoeveelheid organisch materiaal en heel veel bacterien en schimmels die bevorderlijk zijn voor de grond, zorgt voor betere waterhuishouding, structuur en voedt het bodemleven en daardoor uiteindelijk beter opneembare voedingsstoffen voor planten.

Alles composteert uiteindelijk en je zou theoretisch gewoon al het materiaal zonder denken op een hoop kunnen gooien en na een tijdje krijg je compost. Om wat meer invloed te hebben op hoe het materiaal composteert kan je je houden aan wat basisprincipes.
De basisprincipes zorgen ervoor dat de composthoop sneller compost word, en daarbij ook niet gaat stinken. Een composthoop die in balans is ruikt lekker, zoetig, bosgrond.

 Deze basisprincipes zijn: balans tussen Groen materiaal, Bruin materiaal, Vocht en Lucht.
Groen materiaal(hoog in stikstof): verse snoeisel/planten, fruitresten/eetresten, gras, koffieprut, (vers)mest.
Bruin materiaal(hoog in koolstof): Vaak ‘droog” groen materiaal dus: blaadjes van bomen in de herfst, stro, hooi, papier, karton, houtig materiaal
Vocht: te nat geeft anearobe omstandigheden en zorgt voor verrotting en een vieze geur. te droog vertraagt het verteringsproces omdat de bacterien vocht nodig hebben om te leven en hun ding te doen. Als je een willekeurig beetje composthoop squeezed in je hand en er komen paar druppels uit dan zit je perfect.
Lucht: De bacteriën die alles verteren hebben lucht nodig, dus je wilt een hoop bouwen met wat structuur of eventueel wat pijpen erin met gaatjes. structuur bouw je door houtige, vezelige plantdelen ook in de lagen te verwerken. Of door de hoop te keren. dat voegt ook weer lucht toe aan het proces.

Het opbouwen van een composthoop volgens deze principes zodat je relatief snel compost heb, gaat om de balans tussen deze 4. Dat bereik je door bruin/groen ongeveer 50/50 te hebben. dus emmertje groen/emmertje bruin. Als dat niet gebeurt duurt het gewoon heel lang voor het allemaal verteerd door de onbalans in stikstof/koolstof of gaat het stinken door teveel groen. Liever iets meer bruin materiaal dan groen materiaal als je zou kunnen kiezen. Tijdens het opbouwen voeg je water toe aan de hoop. Tegelijk met het bruine, want groen is al vol water. Als doel een klein laagje water te krijgen over het bruine materiaal, dat ondersteunt de vertering/bacterien. Hoe actiever de vertering/bacteriele activiteit hoe meer hitte er vrij komt in de composthoop, dat kan je ook meten met een termometer. Rond de 40-50 celsius is een mooie richttemperatuur, is niet noodzakelijk want het zou ook gewoon verteren als het koud is, dan duurt het proces gewoon iets langer. Ook helpt het versnipperen van materiaal, dit zorgt voor een grotere oppervlakte en dus snellere vertering van het materiaal en dus eerder compost/goud!

In Augustus 🎨

Hebben we natuurlijk als een dolle bramen geplukt.

De keet is geschilderd in het groen.

September was een giga drukke maand ! 🙇‍♀️

 Verslag Waterdiertjes door Marjolein Themmen 

Op donderdag 10 september kwamen de kinderen van groep 6 en 7 van de Zandloper uit Koedijk de kwaliteit van het water controleren. Zij waren door ons uitgenodigd om te vieren dat de Groene Oase een Greenspot is geworden.
Gewapend met schepnetjes, zoekkaarten, loeppotjes en bakken trokken zij naar 3 plekken op de groene oase om waterdiertjes te vangen. Diertjes die in het water leven zeggen namelijk veel over de kwaliteit van het water. Vind je alleen pissebedden en poelslakken, dan weet je dat er veel bladafval in het water ligt en je water zuur is. Vind je alleen maar vlokreeftjes, dan is je water heel schoon en zuurstofrijk. 

Ons water zit ertussenin, bleek uit het onderzoek.
De leerlingen vonden veel Bootsmannetjes, een soort wants die op z’n rug zwemt, omdat hij onder zijn buik een waterbel vasthoudt, waar hij af en toe een hapje zuurstof uit neemt, als een duikklok dus. Het bootsmannetje kan ook vliegen. Daarom kom je hem ook tegen als je net een nieuwe poel hebt gegraven. Het water hoeft niet heel schoon te zijn, maar wel een beetje.
Ze vingen ook schaatsenrijders. Een insect dat op lange poten over het water loopt. Daarvoor moet het water redelijk schoon zijn, anders zakt de schaatsenrijder met zijn poten door de “oppervlaktespiegel”.
De mooiste vondsten waren de waterschorpioen en verschillende soorten kokerjuffers. De laatste zijn de larven (rupsen) van een vlindertje (schietstoel). Ze heten kokerjuffer omdat ze een huisje van verschillende materialen bouwen om in te leven. Onze kokerjuffers leven in opgerold blad. Er zijn er ook die hun huisje van zandkorrels bouwen, of van kleine takjes. Heel kunstig. Je moet goed kijken om ze te vinden en ik word er altijd heel blij van, want het betekent dat het water heel schoon is.
De echte uitsmijter waren natuurlijk de Amerikaanse rivierkreeften. Die bevolken inmiddels ook onze sloot.
Toen alle beestjes waren geteld kon de score worden ingevuld op de website waterdiertjes.nl. Daar worden gegevens van het hele land verzameld. Ons water kreeg een 7.6. Dat is beter dan het gemiddelde in Nederland. 

 

Wil je ook met de klas waterdiertjes komen vangen bij de groene oase? 

Meld je dan aan via educatie@degroeneoase.eu. 

Wendy of Marjolein nemen dan contact met je op. 

 

In september (week 39) Workshop Eten uit het Voedselbos. 🥣

De Groene Oase creëert helende natuur. In koedijk is op vijf ha een fruitbomenweiden en 2,5 ha voedselbos in aanleg. Tijdens deze workshop kun je met ons het terrein in om te oogsten. Gezamenlijk maken we daar lekker hapjes van. Mensen konden zich opgeven via de Groen Kapitaal week en hebben dit ook massaal gedaan. 

Eerst hebben we geoefend met onze vrijwilligers dit was super gezellig. 

 

 

En op 26 september vierden we burendag…☕️

ook hier kwamen weer veel mensen op af. De rondleiding met hapjes en mogelijkheden om te proeven werden dit jaar verzorgt door Tosca Verresen.

We hebben allen genoten van deze rondleiding die we volgend jaar vaker willen gaan verzorgen! 

Oktober🏆

In oktober is de keet is voorzien van een bibliotheek én we kregen een erkenning als leerwerkbedrijf. Stagiaires kunnen ons vinden via de site:www.s-bb.nl. Hier zijn we natuurlijk erg trots op. Wendy Pruijsen maakte het voor ons mogelijk. (in September stond ze in de krant met onze workshop Waterdiertjes, deze is nog te boeken …. Reageren kan via educatie@degroeneoase.eu)

November 🥁

In november kregen we onze brug de verbinding naar onze buren van Liber Terra

Van links naar rechts Marjolein, Jan, Hillebrand, Gerard en Inge

December🎄

en dan zijn we zo maar weer aangekomen in de laatste maand van het jaar.

Een jaar die we dit jaar op een andere manier gaan vieren en afsluiten als andere jaren… persoonlijk vind ik (inge) de maand december altijd een fijne tijd om tot bezinning te komen… ik hoop met heel mijn ideologische hart dat we het het tijdperk na de Corona het écht anders gaan doen! Dat we in het nieuwe normaal bewustere aankopen doen. Dat we onze woonomgeving groener, vriendelijker en kleurijker gaan maken, dat we vanaf nu alleen nog  lokaal onze inkopen gaan doen. Natuurlijk is de maand december een goede maand om een goed doel te steunen.